Onze BLOG

Om up-to-date te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen houden we alle nieuwtjes in het oog.

Laatste nieuwtjes

 

Over mindset – Deel 1

Over mindset

In mijn praktijk geef ik de cursus Groeimindset aan leerlingen vanaf 7 jaar. Hierbij werk ik met het werkboek Mindset. Dit praktisch en mooi vormgegeven werkboek is ontwikkeld door Drs. Floor Raeijmaekers. Ik ben erg enthousiast over deze methode, omdat het een erg praktische methode is die op een nuchtere en duidelijke manier kinderen (en volwassenen!) aan het denken zet. De opdrachten zijn gericht op alledaagse situaties en direct toepasbaar. De karakters Fixie en Growie zorgen voor veel herkenning en maken je ervan bewust hoe je een bepaalde ‘vaste gedachte’ om kunt zetten in een ‘groeigedachte’, een groeimindset.

Ik kan me voorstellen dat er bij de term ‘mindset’ niet meteen bij iedereen een belletje gaat rinkelen. Daarom heb ik een serie blogs geschreven om uit te leggen hoe deze methode werkt, maar vooral ook hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan.

 

Deel 1 – Wat is een vaste mindset en wat is een groeimindset?

Motivatie voor leren

Ieder kind wordt geboren met een sterke wil om te leren. Heel jonge kinderen zijn dagelijks bezig met leren (eten, lopen, praten) en doen dit vol overgave. Ze vinden het nooit te moeilijk, zijn niet bang om fouten te maken en geven niet op. Vreemd genoeg kan deze passie voor leren verdwijnen en zijn er kinderen die hun motivatie lijken te verliezen wanneer het lastig wordt. Dat kan op school zijn, wanneer ze daadwerkelijk worden aangesproken op hun talenten, maar ook bijvoorbeeld bij pianoles of bij het turnen. Zolang alles goed gaat, blaken ze van zelfvertrouwen, maar wanneer ze uitgedaagd worden om het beste uit zichzelf te halen, haken ze het liefst zo snel mogelijk af. De mindsettheorie van Carol Dweck verklaart waarom.

 

Hoe denkt het kind over zichzelf?

De term mindset staat voor de manier waarop kinderen (en volwassenen!) denken over zichzelf en in het bijzonder over hun intelligentie en kwaliteiten. Hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen een vaste mindset en een groeimindset.

Kinderen met een vaste mindset geloven (bewust of onbewust) dat hun persoonlijke eigenschappen vaststaan. Je bent met een bepaalde hoeveelheid intelligentie en kwaliteiten geboren en hiermee zul je het de rest van je leven moeten doen. Kinderen met een groeimindset daarentegen geloven dat ze zichzelf steeds kunnen blijven verbeteren en ontwikkelen. Je talenten zijn slechts het startpunt en je kunt steeds blijven groeien door hard te werken en ervaring op te doen.

 

De vaste mindset

Omdat kinderen met een vaste mindset het gevoel hebben dat hun kwaliteiten onveranderlijk zijn, vinden ze het belangrijk dat ze vaak kunnen laten zien dat ze over een behoorlijke portie aangeboren talent beschikken. Dit verlangen om slim of goed over te komen heeft echter een keerzijde. Kinderen met een vaste mindset voelen zich slim wanneer ze iets snel en perfect doen. Ze doen daarom liever geen dingen die lastig zijn. Wanneer je een uitdaging aangaat, is de kans op het maken van fouten immers redelijk groot. En kinderen met een vaste mindset vinden fouten maken vreselijk: als je slim bent wanneer alles snel en goed gaat, ben je vanzelfsprekend dom wanneer je fouten maakt!

Een tweede probleem is dat kinderen met een vaste mindset liever geen moeite voor iets doen. Voor deze kinderen is het duidelijk: óf je kan het, óf je moet er hard voor werken. Het feit dat je inspanning voor iets moet leveren, betekent voor kinderen met een vast mindset dat je er dus eigenlijk helemaal niet zo goed in bent. Oefenen en hard werken, hoort volgens hen bij kinderen die niet zo slim of niet zo goed zijn. Dus wanneer je wilt overkomen als een natuurtalent, moet je dát dus vooral niet doen!

 

De groeimindset

Wanneer je ervan uitgaat dat je altijd beter kunt worden, vind je uitdagingen geweldig. Kinderen met een groeimindset genieten van moeilijk werk, omdat ze hierdoor het gevoel krijgen dat ze zich aan het ontwikkelen zijn. Fouten maken hoort er voor deze kinderen gewoon bij: je kunt er iets van leren én jezelf ontwikkelen. Kinderen met een groeimindset zullen niet opgeven wanneer het even tegenzit of wanneer iets veel moeite kost. Ze accepteren het leerproces dat hoort bij groeien. Ze weten dat ze hard moeten werken om verder te komen en leveren die inspanning graag. Een groeimindset leidt kortom tot een passie voor leren. Wil je een kind zijn talenten optimaal laten benutten dan is het dus van belang dat hij een groeimindset ontwikkelt. Het goede nieuws is: je kunt je mindset veranderen en volwassenen kunnen kinderen helpen een groeimindset aan te leren en te behouden!

Wie voor een dubbeltje geboren is….

De vaste mindset en de groeimindset zijn sterk verweven in onze cultuur. Kijk maar eens naar de volgende spreekwoorden en gezegden:

  • Dat gaat me boven de pet
  • Dat is de aard van het beestje
  • Ergens als een berg tegenop zien

De vaste mindset is hier duidelijk aan het woord.

Gelukkig kennen we ook volop uitdrukkingen die de groeimindset ondersteunen:

  • Oefening baart kunst
  • Al doende leert men
  • Waar een wil is, is een weg
  • Door de zure appel heen bijten
  • Bergen kunnen verzetten

 

Help het kind

Gelukkig kun je een kind helpen bij het ontwikkelen van een groeimindset. Bedenk wel dat de overgang van een vaste naar een groeimindset niet eenvoudig is. Alles wat een kind eerder het liefst vermeed, zoals uitdagingen aangaan, fouten maken en inspanningen leveren, moet het nu ineens omarmen. Dat is best spannend en een kind kan jouw hulp er goed bij gebruiken.

 

KR8LOKAAL voor nét dat extra steuntje in de rug

Als je graag extra ondersteuning hebt bij het aanleren van een groeimindset bij jouw kind dan heeft KR8LOKAAL hier alle expertise voor in huis. Voor alle leerlingen vanaf 7 jaar is er de cursus Groeimindset.

In 7 bijeenkomsten van 45 minuten leren we jouw kind om ‘vaste’ gedachten om te zetten in groeigedachten. Deze zeer krachtige, leuke en praktische cursus zorgt ervoor dat jouw kind niet meer bang is om fouten te maken en fouten maken zelfs gaat zien als een kracht die je nodig hebt om te kunnen groeien.

Bron: hettalentenlab.nl

Even terug naar de cursussen?