Onze BLOG

Om up-to-date te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen houden we alle nieuwtjes in het oog.

Laatste nieuwtjes

 

Over mindset – Deel 3

Over mindset

In mijn praktijk geef ik de cursus Groeimindset aan leerlingen vanaf 7 jaar. Hierbij werk ik met het werkboek Mindset. Dit praktisch en mooi vormgegeven werkboek is ontwikkeld door Drs. Floor Raeijmaekers. Ik ben erg enthousiast over deze methode, omdat het een erg praktische methode is die op een nuchtere en duidelijke manier kinderen (en volwassenen!) aan het denken zet. De opdrachten zijn gericht op alledaagse situaties en direct toepasbaar. De karakters Fixie en Growie zorgen voor veel herkenning en maken je ervan bewust hoe je een bepaalde ‘vaste gedachte’ om kunt zetten in een ‘groeigedachte’, een groeimindset.

Ik kan me voorstellen dat er bij de term ‘mindset’ niet meteen bij iedereen een belletje gaat rinkelen. Daarom heb ik een serie blogs geschreven om uit te leggen hoe deze methode werkt, maar vooral ook hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan.

 

Deel 3 – Hoogbegaafdheid en mindset

Wanneer je aan kinderen vraagt wat hoogbegaafdheid is, krijg je over het algemeen antwoorden als: “Dat je superslim bent”, “Het slimste kind van de klas.” Of “Alles goed kunnen”. Kinderen en volwassenen gebruiken bij het beschrijven van begaafdheid vaak termen die te maken hebben met intelligentie, beter zijn dan anderen en goed zijn in iets. Helaas refereert dit soort bewoordingen naar vaste eigenschappen en impliceren ze dat hoogbegaafdheid inhoudt dat je de beste bent of moet zijn.

Daarnaast loopt de ontwikkeling van hoogbegaafde kinderen vaak voor op die van hun leeftijdgenoten. Ze leren zichzelf bijvoorbeeld al heel vroeg lezen of weten als klein kind al alles over planeten. Natuurlijk worden kinderen hierom geprezen, maar de kans is groot dat deze complimenten gericht zijn op hun intelligentie en het gemak waarmee ze leren, met andere woorden: op vaste eigenschappen.

Tot slot zijn hoogbegaafde kinderen vaak al op heel jonge leeftijd in staat om kritisch naar zichzelf te kijken. Ze zijn zich bewust van zichzelf in de omgeving en kunnen zich al vroeg met anderen (grotere kinderen of volwassenen) vergelijken. Wanneer ze zien dat anderen dingen kunnen die zij zelf nog niet beheersen, kunnen ze zich dom of niet goed genoeg gaan voelen en zich gaan schamen voor de fouten die ze maken.

Je kunt je voorstellen dat de kans dat een hoogbegaafd kind een vaste mindset ontwikkelt groot is. In de praktijk zie je dan ook regelmatig gedrag dat past bij de vaste mindset. Er zijn hoogbegaafde kinderen die het vreselijk vinden om verrijkingsopdrachten te maken en die hun werkboekjes het liefst zo diep mogelijk in hun laatje verstoppen of alleen de gemakkelijke opdrachten maken.

Onderzoek (Raeijmakers, 2012) onderschrijft dit en het blijkt dat de volgende zaken vaker waarneembaar zijn bij hoogbegaafde kinderen dan bij kinderen die dit niet zijn.

  • Van mening zijn dat intelligentie niet veranderbaar is
  • ‘Vaste’ uitleg geven bij het beantwoorden van vragen
  • Slechte punten wijten aan een gebrek aan capaciteiten
  • Negatieve reacties geven op kritiek
  • Onzekerheid bij falen
  • Negatieve emoties ervaren bij falen en het gevoel hebben niet slim te zijn

 

KR8LOKAAL voor nét dat extra steuntje in de rug

Als je graag extra ondersteuning hebt bij het aanleren van een groeimindset bij jouw kind dan heeft KR8LOKAAL hier alle expertise voor in huis. Voor alle leerlingen vanaf 7 jaar is er de cursus Groeimindset.

In 7 bijeenkomsten van 45 minuten leren we jouw kind om ‘vaste’ gedachten om te zetten in groeigedachten. Deze zeer krachtige, leuke en praktische cursus zorgt ervoor dat jouw kind niet meer bang is om fouten te maken en fouten maken zelfs gaat zien als een kracht die je nodig hebt om te kunnen groeien.

Bron: hettalentenlab.nl

Even terug naar de cursussen?