Onze BLOG

Om up-to-date te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen houden we alle nieuwtjes in het oog.

Laatste nieuwtjes

 

Over mindset – Deel 4

Over mindset

In mijn praktijk geef ik de cursus Groeimindset aan leerlingen vanaf 7 jaar. Hierbij werk ik met het werkboek Mindset. Dit praktisch en mooi vormgegeven werkboek is ontwikkeld door Drs. Floor Raeijmaekers. Ik ben erg enthousiast over deze methode, omdat het een erg praktische methode is die op een nuchtere en duidelijke manier kinderen (en volwassenen!) aan het denken zet. De opdrachten zijn gericht op alledaagse situaties en direct toepasbaar. De karakters Fixie en Growie zorgen voor veel herkenning en maken je ervan bewust hoe je een bepaalde ‘vaste gedachte’ om kunt zetten in een ‘groeigedachte’, een groeimindset.

Ik kan me voorstellen dat er bij de term ‘mindset’ niet meteen bij iedereen een belletje gaat rinkelen. Daarom heb ik een serie blogs geschreven om uit te leggen hoe deze methode werkt, maar vooral ook hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan.

 

Deel 4 – Leerproblemen en mindset

Een kind met leerproblemen loopt het risico een vaste mindset te onwikkelen, waardoor het gelooft dat verbetering van de situatie onmogelijk is. Deze manier van denken heeft verregaande (negatieve) consequenties voor de ontwikkeling van het kind. Gelukkig is het mogelijk een kind een groeimindset aan te leren waardoor het ontdekt dat het meer kan dan het aanvankelijk dacht.

  • “Ik ben gewoon slecht in rekenen.”
  • “Ik snap dit niet en ik zal het ook nooit leren.”
  • “Ik ben gewoon dom.”

Bovenstaande uitspraken zijn regelmatig te horen bij kinderen die moeite hebben met (onderdelen van) de lesstof. Zeker wanneer ze hiervoor ook remedial teaching krijgen, kunnen dit soort ideeën ingeprent raken in het brein van het kind. Het kind gaat geloven dat het gewon niet goed genoeg is en nooit beter zal worden. Psychologe Carol Dweck deed hier jarenlang onderzoek naar en ontdekte dat er twee manieren zijn waarop een kind (maar ook een volwassene) over zichzelf kan denken. Ze spreekt over de vaste (fixed) en de groei (growth) mindset.

Mensen met een vaste mindset geloven dat hun kwaliteiten, eigenschappen en intelligentie vaststaan. Als kinderen met een vaste mindset op school ervaren dat ze moeite hebben met een bepaalde leerstof, zien zij dit als een vaststaand gegeven waar ze niets aan kunnen veranderen. Een vaste mindset heeft als gevolg dat kinderen uitdagingen vermijden, omdat ze liever geen fouten maken. Want die tonen naar hun idee aan dat ze slecht in iets zijn, of erger nog: dat ze dom zijn. Daarnaast geven kinderen met een vaste mindset snel op bij tegenslagen, zien ze hard werken als iets zinloos, negeren ze kritiek en voelen ze zich bedreigd door kinderen die iets beter kunnen dan zijzelf. Dit alles leidt ertoe dat deze kinderen vaak onder hun kunnen presteren.

Kinderen met een groeimindset geloven in hun eigen ontwikkelingsmogelijkheden en zien steeds kansen om beter en sterker te worden. Ze omarmen uitdagingen, tonen doorzettingsvermogen bij tegenslagen, zien het leveren van inspanning als iets onmisbaars, staan open voor kritiek en raken geïnspireerd door successen van anderen. Dit alles leidt tot een passie voor leren, waardoor kinderen hun potentieel optimaal benutten en steeds beter gaan presteren.

Het goede nieuws is dat een vaste mindset kan worden omgezet naar een groeimindset. Dit is geen eenvoudig proces, maar door de juiste randvoorwaarden te creëren en kinderen inzicht te geven in de mindsettheorie van Dweck is het wel degelijk mogelijk.

 

KR8LOKAAL voor nét dat extra steuntje in de rug

Als je graag extra ondersteuning hebt bij het aanleren van een groeimindset bij jouw kind dan heeft KR8LOKAAL hier alle expertise voor in huis. Voor alle leerlingen vanaf 7 jaar is er de cursus Groeimindset.

In 7 bijeenkomsten van 45 minuten leren we jouw kind om ‘vaste’ gedachten om te zetten in groeigedachten. Deze zeer krachtige, leuke en praktische cursus zorgt ervoor dat jouw kind niet meer bang is om fouten te maken en fouten maken zelfs gaat zien als een kracht die je nodig hebt om te kunnen groeien.

Bron: hettalentenlab.nl

Even terug naar de cursussen?