De kracht van beelddenken
Wanneer je in taal denkt, kun je per seconde ongeveer 2 à 3 individuele woorden vormen, terwijl beelddenkers tot 32 individuele beelden kunnen vormen. Dat betekent dat een beelddenker tot 16 keer meer gedachten per seconde verwerkt. Het is voor beelddenkers niet mogelijk om al deze beelden afzonderlijk waar te nemen. Door de snelheid zijn ze zich niet bewust van het proces dat zich in hun hoofd afspeelt, waardoor ze antwoorden geven op vragen zonder te weten waarom dat het antwoord is.
Beelddenkers zoeken altijd naar overeenkomsten. Ze voegen nieuwe informatie toe aan hetgeen ze al weten of hebben ervaren. Er zit als het ware een kapstok in hun hoofd met referentiekaders, waar nieuwe dingen aan worden opgehangen. Het beeld in hun hoofd wordt daardoor telkens groter en meeromvattend. Dit zorgt voor ongekende creativiteit en inventiviteit. Door het ontbreken van structuur zorgt het echter ook voor chaos in het hoofd.
Nieuwe informatie beklijft daarom beter als er een overeenkomst wordt gevonden met vroegere ervaringen en/of kennis. Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat het menselijk brein op twee manieren leert: door dingen vaak te herhalen (dit vergt tijd) en door te associëren met wat al bekend is (dit gaat direct).
Beelddenkers zijn niet alleen creatief en inventief, ze voelen dingen ook zuiver aan. Ze zien oplossingen waar anderen zich blind op staren. Daarnaast hebben ze een goed inlevingsvermogen en zijn ze sociaal bewogen. Daar staat wel tegenover dat ze sfeergevoelig zijn en moeite hebben met conflicten. Verder zijn zij doorzetters en kunnen zij, door het overzicht dat ze altijd hebben, goed organiseren en leidinggeven. Kortom: we hebben de talenten van de beelddenkers nodig in onze strak georganiseerde maatschappij.
Bron: Stichting Kind in Beeld